Door: Eudice Jozephia (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)
Het afgelopen jaar hebben we te maken gehad met de eerste grote verandering rondom Beschermd Wonen sinds de decentralisatie. De komende twee jaren zal er nog meer gaan veranderen rondom Beschermd wonen. Denk hierbij aan de verdere decentralisatie van Beschermd wonen naar alle gemeenten en het woonplaatsbeginsel. Beschermd wonen roept vaak veel vragen op.
Door: Marijn Pietersen (de Leefstijl academie) en Cynthia Meevis (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)
In deze workshop maakt u kennis met het model van positieve gezondheid en de toepassing ervan. U leert gesprekstechnieken en vraagstellingen die u als consulent of hulpverlener kunt inzetten om het gesprek met de cliënt of burger te voeren volgens de filosofie van positieve gezondheid.
Docent: Lisa de Kramer
De overgang van de Wet maatschappelijke ondersteuning naar de Wet langdurige zorg verloopt lang niet altijd soepel. Door de financiële verandering en de wijzigingen in de wetten is er onder burgers, zorgverleners en consulenten onduidelijkheid ontstaan. Er bestaat overlap tussen de Wmo en de Wlz, maar wanneer is welke wet aan zet? Wanneer valt een voorziening onder de Wmo en wanneer onder de Wlz?
Docent: Rümaine Garcia
“Culturele bewustwording begint pas bij interactie met anderen” – Saskia Maarsen
De zorg en welzijns wereld kent een dynamische doelgroep die divers is aan culturele achtergronden. Wij zien een ‘zij’ als het gaat om niet-Nederlandse gezinnen/jongeren/volwassenen en zij zien een ‘wij’. Door deze zienswijze verloopt de samenwerking tussen de professional en bijvoorbeeld een migranten- of vluchtelingengezin regelmatig moeizaam. Het begint met de manier van contactleggen, de houding en perspectieven.
Door: Marijn Pietersen (de Leefstijl academie) en Cynthia Meevis (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)
Weerstand en onbegrepen gedrag komen in het Sociaal Domein vaak voor. Als consulent heeft u namelijk regelmatig te maken met sterke emoties als boosheid, teleurstelling en verdriet. Door middel van deze interactieve workshop, waarin u leert werken met de Roos van Leary, leert u dit gedrag te beïnvloeden en het gedragspatroon te doorbreken.
Door: Wim Peters (Stimulansz)
Rechtbanken, maar ook de hoogste rechter, de Centrale Raad van Beroep, doen regelmatig uitspraken die relevant zijn voor al diegenen die de Wmo 2015 uitvoeren. Niet alleen vertellen ze iets over hoe de rechter naar gemeentelijke besluitvorming kijkt, maar regelmatig wordt er een uitspraak gedaan die direct invloed heeft op de uitvoeringspraktijk.
Door: Joost Lutke
Bij veel mensen veroorzaakt een ongezonde financiële situatie in andere leefgebieden direct een kettingreactie. Te denken valt aan een stressvolle financiële situatie, waardoor een ongezonde psychische gezondheid ontstaat. Stressvolle mensen plannen maken meer ondoordachte keuzes. Ook kan worden gedacht aan het feit dat het langdurig blootstellen aan financiële stress een (herstelbare) vermindering van de hersencapaciteit als gevolg kan hebben. Een vermindering van de hersencapaciteit heeft invloed op het plannen, organiseren en onthouden.
Door: Elizabeth Rot
De werkdruk is hoog in het Sociaal Domein. Of je nu werkt binnen de Wmo, Participatie, Inkomen of Jeugd. Bij veel gemeentes ervaren medewerkers achterstanden in het werk, hoge werkvoorraden, hoge werkdruk en termijnen die worden overschreden. We laten ons in het werk dan ook vaak leiden door deze werkdruk, waarbij we de klant wel eens uit het oog verliezen.
Door: Cynthia Meevis (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)
Zorghulpmiddelen krijgen een steeds belangrijkere rol om cliënten langer thuis te laten wonen. De ontwikkeling hierop verandert steeds en (technologische) innovaties spelen daarin een grote rol. Tijdens deze workshop ontdek je hoe de wereld van zorg er in de toekomst uitziet.
Docent: Rümaine Garcia
“Niemand kiest ervoor vluchteling te zijn, maar wij hebben wel de keuze hoe wij hen helpen” – Filippo Grandi (Hoge commissaris voor vluchtelingen)
Deze interactieve workshop is voor alle professionals die werken met vluchtelingen of geïnteresseerd zijn in de doelgroep. Het sluit bij jou aan als jij benieuwd bent naar aandachtspunten in de begeleiding op basis van de verschillende fases waarin een vluchteling zich kan bevinden.
Docent: Nicole Moorman
In deze workshop wordt geïllustreerd hoe sociale kwaliteit als bril kan worden gebruikt door gemeenten, professionals en vrijwilligers in de sociale basis om met elkaar te komen tot afweging, afstemming en verantwoording.
Docent: Karina Mensen
Je bent op huisbezoek bij de klant en je merkt dat je enorm geïrriteerd raakt en je vraagt je af waarom? Je bent op huisbezoek en je denkt “waarom doet die klant dat nou gewoon niet wat we hadden afgesproken? Je bent in gesprek met een zorgaanbieder/leverancier en je lijkt elkaar maar niet te begrijpen?
Wil je extra handvatten om goed te kunnen aansluiten bij je klant, collega of ketenpartner? Ga je voor beter contact met de ander en wil je het (verander) proces zo goed mogelijk te kunnen begeleiden? Dan is deze workshop voor jou!
Door: Peter Oldenhuis (Loo van Eck)
Bij de workshop ‘Begrijpelijk schrijven op taalniveau B1’ leert u hoe mensen lezen, welke taalniveaus er zijn en hoe een tekst in taalniveau B1 schrijft. Tijdens deze workshop krijg jij verschillende handvaten om begrijpelijk te schrijven op taalniveau B1.
Wilt u zich inschrijven voor de Nationale Bijscholingsdag? Dat kan via onderstaande knop.