Door: Carolien Neefjes (Agora)
Het is voor mensen in de laatste fase van hun leven (of dat nu nog jaren duurt of een paar weken) erg belangrijk om zo goed mogelijk te kunnen leven. Het is hiervoor van belang dat professionals, vanuit de zorg maar ook vanuit het sociaal domein, aansluiten bij de wensen en behoeften die mensen in de laatste fase van het leven hebben. Ook Wmo consulenten kunnen hierbij een rol spelen.
Door: Sandra M.E. Jacobs
In het werk als Wmo consulent bent u de verbindende factor tussen hulpvrager en hulpverstrekker en dat is een verantwoordelijke job. Het geven van maatwerkadviezen op basis van standaarden is hierin belangrijk, maar tevens moet u werken met de wet in uw ene en uw hart in de andere hand.
Door: Lucy van der Linden
Nadere informatie volgt spoedig.
Door: Marijn Pietersen
Positieve gezondheid is de nieuwe, meer volledige kijk op gezondheid en wordt steeds meer toegepast. De bredere kijk op gezondheid, waarbij niet de professional maar de cliënt de waarde ervan bepaalt, sluit aan bij de gekantelde gedachte binnen de zorg en het sociaal domein. Een must voor elke (zorg-)medewerker en consulent.
Door: Eva Siderakis en Helmie Mulder (Nationaal Ouderen Fonds)
Nadere informatie volgt spoedig.
Door: Wim Peters
Welke uitspraken zijn er door de rechter gedaan over het uitvoeren van de WMO 2015? De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 is alweer een tijd van kracht. Tijd om de stand van zaken te bespreken aan de hand van de inmiddels gevormde rechtspraak.
Door: Gerri Hansman
Ouderenmishandeling is een maatschappelijk probleem dat langzaam maar zeker meer aandacht krijgt. In Nederland krijgt naar schatting 1 op de 20 ouderen te maken met ouderenmishandeling. Tegenwoordig worden mensen veelal thuis oud. Als Wmo consulent komt u daardoor vaker in aanraking met verschillende vormen van ouderenmishandeling.
Door: Dinie Haag en Ingrid Verhoeven
Herkent u dit ook? Bij meldingen voor kinderen heeft u in het onderzoek te maken met het kind zelf, maar daarnaast ook met het gezin, de ouders, behandelaars en leveranciers. De wensen ten aanzien van de voorzieningen kunnen soms behoorlijk uiteenlopen en niet altijd in overeenstemming zijn met de goedkoopst adequate eisen zoals u die als Wmo consulent geacht wordt te beoordelen.
Door: Sharon Jongsma
Nadere informatie volgt spoedig.
Door: Arjen Keers en Rik de Zwaan
De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 bestaat al enige tijd. Langzamerhand begint ook het toezicht op de kwaliteit en rechtmatigheid van de zorg verder vorm te krijgen. Maar hoe kun je nu eigenlijk goed toezicht uitvoeren?
Door: drs. Emile F.M. den Os
“Een praktische handleiding om integraal werken en laagdrempelige toegang in het sociaal domein tot stand te brengen.”
Gemeentelijk sociaal beleid staat sinds kort geheel in het teken van “omgekeerd denken en doen”. Maar wat houden deze termen nu praktisch in?
Door: Marlies Groot Nibbelink (Zorgwegwijs)
Er bestaat een wirwar van regelgeving in de zorg, waarvan de grijze gebieden tussen Wlz en Wmo vaak het meest lastig zijn. Wanneer is er sprake van Wmo en wanneer van Wlz? Wat heeft dat voor consequenties voor alle partijen, zowel qua zorg maar ook financieel gezien? Wat zegt de wet hierover en wat betekent dat praktisch?
Wilt u zich aanmelden voor de Nationale Bijscholingsdag op 5 maart 2020 in Utrecht. Dat kan via onderstaande knop.