(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-PL4B7C6');

Workshop “Wmo consulent; eindelijk een officieel beroep”

Door: Miquel Wijngaards

Wmo consulenten verzorgen de toegang tot zorg die vanuit gemeenschapsgelden wordt gefinancierd. De focus ligt op laagdrempeligheid, vindbaarheid en toegankelijkheid maar ook zelfredzaamheid en onafhankelijkheid. De wet Wmo bestaat nu al jaren en niet alle doelen zijn nog gerealiseerd. Geconstateerd kan worden dat de Wmo consulent als poortwachter met grote uitdagingen wordt geconfronteerd en zich beweegt in een complex zorgveld waarin meerdere belangen spelen en fricties niet ongewoon zijn.

Tot op heden is het vak Wmo consulent onbeschermd. Dit betekent dat de functie Wmo consulent niet (landelijk) omschreven is. Er worden in de praktijk meerdere benamingen voor vergelijkbare functies gehanteerd. De functies zijn lokaal beschreven zonder een gemeenschappelijk kader. Gevolg is dat een gemeenschappelijk gedefinieerd professioneel kader ontbreekt waar de consulent, de klanten, samenwerkingspartners en werkgevers op terug kunnen vallen bij onenigheid en conflicten. In een dergelijke situatie is de Wmo professional kwetsbaar.

De afgelopen maanden heeft Kenniscentrum WMO, in samenwerking met diverse partners, het concept beroepsprofiel van de Wmo consulent opgesteld. Tijdens deze workshop wordt deze gepresenteerd en wordt het voorlopige beroepsprofiel vastgesteld. Wilt u een bijdrage leveren aan het tot stand komen van de bescherming van het beroep Wmo consulent? Volg dan deze workshop.