(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-PL4B7C6');

Workshop “Werken met de wet in je ene en je hart in de andere hand” 

Door: Sandra M.E. Jacobs (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)

In het werk als Wmo consulent ben je de verbindende factor tussen hulpvrager en hulpverstrekker en dat is een verantwoordelijke job. Je neemt tenslotte beslissingen die van impact zijn op het leven van een ander. Het geven van maatwerkadviezen op basis van standaarden is hierin belangrijk. Dit kan een behoorlijke spagaat opleveren.

Aan de ene kant heb je de wet waaraan je je hebt te houden, aan de andere kant heb je je hart, dat ook een zegje doet. Hoe zorg je ervoor dat je je én aan de wet houdt en toch ook jouw hart kunt laten spreken? Aan de hand van voorbeelden gaan we het hierover hebben in deze workshop.

In deze workshop leer je, binnen de ruimte van de wet, een goed onderbouwde afweging maken op basis van de principes van de omgekeerde toets en jouw eigen gezonde verstand, waarbij de mens om wie het gaat centraal blijft staan.

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Het Trechtermodel;
      • Jouw eigen vooroordelen (biases) én jouw eigen gezond verstand;
      • Het omgaan met dilemma’s aan de hand van praktijkvoorbeelden;
      • De Omgekeerde Toets®;
      • Een oefening in afpellen en beslissen.

      Na deze workshop:

      • Heb je de bedoeling van de Wmo weer haarscherp;
      • Meer zicht op waar jouw vooroordelen zitten en hoe je hier overheen kunt stappen;
      • Tools om te werken met de Omgekeerde Toets® én kun je je gezonde verstand inzetten als je ingewikkelde vraagstukken moet zien te beantwoorden;
      • Zo houd je de weg vrij naar het centraal zetten van jouw medemens en hoef je noch met de wet noch met jezelf in conflict te komen als je advies uitbrengt.

      “Sandra weet met respect voor de regelgeving en warme belangstelling te kijken naar de mensen die (Wmo)zorg nodig hebben en leert je de weg te vinden in de spagaat waarin je dan soms kan terechtkomen.”

      “Sandra laat zien dat meeleven met de aanvrager geen afbreuk hoeft te doen aan de geldende wet- en regelgeving, noch andersom.”

      “Met humor & kracht, een sprankelende energie en veel enthousiasme, neemt ze je mee in een helder verhaal vol compassie en zet aan tot denken én doen. Sandra werkt vanuit haar hart, zonder afbreuk te doen aan de wet.”

      Kennisniveau training: Basistraining ten aanzien van het onderwerp

      Deze workshop wordt gegeven door:

      Sandra M.E. Jacobs

       

      Kennisniveau van de training:

      Basistraining ten aanzien van het onderwerp.

       

      Deelnemen aan deze workshop?

      U kunt zich hier aanmelden voor de Nationale Bijscholingsdag en direct de workshops van uw voorkeur selecteren.

       

      Wilt u de rest van het programma bekijken?

      Bekijk dan hier de overige workshops van de Nationale Bijscholingsdag in Meppel.