(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-PL4B7C6');

Workshop “Morele dilemma’s in de mantelzorg”

Door: Sharon Jongsma

Wie voor een ander zorgt, heeft te maken met morele dilemma’s. Soms moet je kiezen, maar tegelijkertijd wil je iedereen recht doen. Wat voor jou de beste keuze is, is dat niet altijd voor degene voor wie je zorgt. Omdat zorg verlenen en zorg ontvangen gepaard gaat met verbondenheid, is het belangrijk om stil te staan bij morele dilemma’s. Aandacht voor de gevoelens en ervaringen van alle betrokkenen leidt tot betere zorg en een hoger welbevinden van zorgontvangers, mantelzorgers en beroepskrachten. (Wilco Kruijswijk, 2017)

In Nederland zijn er ongeveer 4.400.000 mantelzorgers van 16 jaar en ouder die onbetaald en langdurig zorg dragen voor iemand die zij lief hebben. Mantelzorgers en professionals krijgen te maken met moeilijke keuzes, morele dilemma’s. Hierbij spelen persoonlijke waarden en normen een rol. Voor Wmo consulenten speelt ook mee dat het eigen, professionele handelen soms op gespannen voet komt te staan met de wensen van de mantelzorgers en/of de zorgontvanger.

Na deze workshop:

  • Bent u op de hoogte wat mantelzorg volgens de Wmo inhoudt
  • Weet u wat vanuit de Wmo de verantwoordelijkheden zijn met betrekking tot mantelzorg
  • Heeft u inzicht in mogelijke dilemma’s van mantelzorgers en van Wmo consulenten die met mantelzorg te maken hebben
  • Bent u bekend met een moreel beraad met betrekking tot een mantelzorg dilemma