(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-PL4B7C6');

Wmo Consulent worden?

Wmo consulent worden?

Een WMO consulent (of consulent WMO) is werkzaam bij de gemeente en handelt zorgvragen van burgers af voor WMO-voorzieningen. WMO staat voor de ‘Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015‘. Deze wet heeft als doel om burgers te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Binnen dit proces heeft een consulent een belangrijk rol.

De Wmo en voorzieningen voor burgers

De Wmo streeft erna om burgers zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Indien een burger niet voldoende zelfredzaam meer is en gebruikelijke hulp van familie of vrienden niet meer volstaat, maakt deze burger aanspraak op een maatwerkvoorziening. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan voorzieningen als huishoudelijke hulp, persoonlijk vervoer, een traplift, dagbesteding en begeleiding enzovoort.

Taken van een Wmo consulent

De Wmo consulent draagt zorg voor de behandeling van Wmo-aanvragen. U onderzoekt de aanvraag en beoordeelt de noodzaak voor een voorziening op grond van de Wmo. De volgende taken komen aanbod:

  • Voeren van (intake) gesprekken met cliënten.
  • Het verrichten van onderzoek.
  • In kaart brengen van de zelfredzaamheid van een cliënt en de hulp vanuit de sociale kring.
  • Beoordelen van het persoonlijk plan.
  • Aanvragen en beoordelen van offertes voor voorzieningen.
  • Opstellen van (her)indicaties, rapportages en beschikkingen.

Waar werken Wmo consulenten?

Zoals gezegd zijn WMO-consulenten werkzaam bij gemeenten. Daarnaast zijn ze vaak onderdeel van een wijkteam. Binnen dit wijkteam werken ze samen met andere zorgprofessionals bijvoorbeeld consulenten jeugd, consulenten werk en inkomen, wijkteammedewerkers, beleidsmedewerkers, huisartsen en wijkverpleegkundigen.

Wmo Consulent worden?

Overweegt u om WMO consulent te worden? Dan raden wij u aan om de opleiding tot WMO Consulent te volgen. Bij deze opleiding stroomt u in bij de opleiding welke wordt gegeven vanuit Kenniscentrum WMO. Als de specialist en opleider binnen het Sociaal Domein, kunt u de opleiding op verschillende locaties in Nederland volgen. Zo bieden wij de opleiding aan in Meppel, Den Bosch, Leiden en Amersfoort. Meld u nu aan en u heeft gegarandeerd een plek! Heeft u nog vragen neem dan vooral contact met ons op!