Intervisie binnen een Wmo-team
Auteur: Jacobien Kleve (Docent Kenniscentrum WMO en mediator)
Een goed instrument om samen in een Wmo team voor kwaliteit te zorgen is het houden van intervisie. Hier bespreek je met elkaar op regelmatige en gestructureerde wijze jouw eigen werkvragen. Die kunnen gaan over een juiste toepassing van de wet, een bijzondere vraag van een cliënt of over jouw beroepshouding als consulent. Maar ook jouw eigen welzijn kan onderwerp van gesprek zijn. Hoe zorg je ervoor dat je je werk goed doet, je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen en ook nog het evenwicht bewaart tussen werk en privé? Dit zijn maar enkele voorbeelden.
Ook deze vraag kun je uitstekend met elkaar in het team behandelen. Mits je elkaar vertrouwt, je samen durft te groeien en je kwetsbaar op durft te stellen. Om daarvoor te zorgen, is het belangrijk om vooraf altijd eerst aan dat vertrouwen te werken. Daarbij hoort altijd een afspraak over vertrouwelijkheid. Wat in de groep wordt bespreken, gaat niet naar buiten. Daar moet je van op aan kunnen. Wat ook belangrijk is, is de samenstelling van de groep. Je bent onder gelijken, er is geen leidinggevende bij. Die gelijken zorgen er met elkaar voor dat zij de afspraken maken om intervisie te hebben en die ook nakomen. Je bent er voor elkaar, omdat een intervisiegroep het podium is om aan jezelf te werken. Verantwoordelijkheid dus, voor elkaar. Maar ook voor jezelf. Tevens is het belangrijk om te bespreken dat je verantwoordelijk bent voor je eigen ontwikkeling en dus voor je eigen leervragen. Dat vraagt aandacht voor het stellen van de juiste vraag; het uitwerken daarvan.
Na bespreking van deze punten is het belangrijk om in de groep concrete afspraken te maken. Zet die op schrift omdat je met elkaar een contract aangaat. En zoals bij een contract hoort, ondertekent een ieder deze afspraken.
Zo kan het gebeuren dat je, in een van de intervisiebijeenkomsten, na het stellen van je vraag (die gaat over de vraag hoe jij zorgt voor jezelf) je ineens niet meer alleen staat met je overwegingen en zorgen. Je hebt ineens een team aan medestanders die niet alleen jouw situatie herkennen, maar ook zeer diverse ideeën blijken te hebben over jouw situatie. Wellicht hebben zij zelfs een mogelijke aanpak die bij jou past. Op deze manier kun jij een nieuwe keuze maken en het belangrijkste: je kunt geïnspireerd en gesteund weer vooruit! Dat geeft energie; niet alleen bij degene die de vraag ingebracht heeft maar ook bij de overige teamleden. Dat is het doel van intervisie en dat is de oogst van teamleden die daaraan werken!