(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-PL4B7C6');

Handboek WMO

De Wmo is aan verandering onderhevig, de interpretatie door gemeenten is en blijft verschillend. We zien een toename van het aantal mensen welke langer thuis blijven wonen, waardoor er ook meer beroep gedaan wordt op de gemeenten. Het Handboek Wmo is in eerste aanleg geschreven voor Wmo consulenten, front- en backoffice medewerkers, klantmanagers en alle zorgprofessionals in onder andere sociale wijkteams. Daarnaast is dit Handboek een nuttig naslagwerk voor bestuurders en beleidsmedewerkers als mede voor leden van Wmo raden. Het is samengesteld vanuit het perspectief van die gemeente, zonder het belang van cliënten en professionals uit het oog te verliezen.

OVER HET HANDBOEK

Het Handboek Wmo is door docenten en samenwerkingspartners van het Kenniscentrum WMO geschreven. Elke auteur heeft vanuit zijn expertise één of meerdere hoofdstukken geschreven. Kenniscentrum WMO constateerde dat er in toenemende mate behoefte is aan heldere en eenduidige informatie over de Wmo. Vanuit deze constatering is dit boek tot stand gekomen. Het Handboek Wmo gaat over het hele spectrum van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het is een feitelijk boek over de taken en verantwoordelijkheden van Wmo consulenten. Geen vergezichten, opinies en kritiek, maar een klip en klaar handboek over de Wmo. We hebben de feiten ingekleurd met praktijkvoorbeelden en de ervaringen van gemeentelijke bestuurders.

Het werk van de Wmo consulent is en blijft ‘maatwerk’, passend binnen de wet en regelgeving. Dit vraagt om oprechte interesse van de consulent voor de cliënt en zijn (sociale) leef­omgeving, gecombineerd met innovatief en creatief denken om samen met de cliënt tot de juiste oplossing te komen.

De wethouders die aan het woord komen, vertellen enthousiast over de Wmo. Er komt een beeld uit tevoorschijn van een groot gevoel van verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Ze hebben ideeën en ambities, maar ook zorgen. Dankzij deze boeiende gesprekken bevat het boek een mix van feiten en verhalen en geeft daarmee een realistisch beeld van de uitvoeringspraktijk van de Wmo in gemeenten.

Bekijk hier de inhoudsopgave van het boek.