Iris van Zandwijk-Hoeijmakers

Iris van Zandwijk-Hoeijmakers is zelfstandig ondernemer in de Wmo/Wlz en letselschade. Het adviseren en trainen op het gebied van Wmo en de scheidslijn tussen de Wmo/Wlz en Zvw van gemeenten zijn werkzaamheden waar Iris zich al jaren mee bezighoudt. Naast jarenlange ervaring als Wmo consulent voor diverse gemeenten en CIZ / MO-zaak, geeft Iris les bij onder andere het Kenniscentrum WMO, de Bestuursacademie Nederland en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Daarnaast staat Iris letselschade cliënten bij als casemanager waarbij zij de cliënten door het woud van sociale voorzieningen helpt. Volgens Iris is Wmo consulent een prachtvak.

Een vak waarbij je een goed gesprek moet kunnen voeren, kritisch moet durven zijn en helpt bij het vinden van passende oplossing voor de cliënt, ook al is dit iets waar hij of zij misschien nog mee aan de slag moet. De Wmo verandert en ook dat vindt Iris een goede zaak. De uitdaging binnen het vak ligt in het zelf ervaren en onderzoeken.

De passie voor dit vak wil Iris de cursisten graag meegeven door inspirerend te zijn en veel praktijkvoorbeelden te benoemen. Zij probeert zo min mogelijk powerpoint presentaties te gebruiken. De uitdaging ligt in het zelf ervaren en te onderzoeken. “Mijn lessen zijn vooral doe-lessen en interactieve lessen, waarbij er ruimte is voor het dialoog en waarbij (stage) ervaringen besproken kunnen worden. Ik vraag om een actieve werkhouding. Ik ben geen docent die alleen maar zendt.”

Het resultaat dat Iris tijdens de lessen wil behalen, is dat de cursist enthousiast wordt van het vak Wmo-consulent en van het Sociaal Domein. Daarnaast is het Iris haar doel dat de cursisten voldoende handvatten hebben om aan de slag te gaan en om wellicht de ervaren Wmo-consulent mee te nemen in de allernieuwste ontwikkelingen in het Sociaal Domein.