16 mei 2019
09:00
Meppel
€450,- exclusief btw

Bart-Jan Schokking

Ik ben van oorsprong jurist voor sociaal zekerheidsrecht. De laatste jaren werk ik als adviseur en projectleider voor gemeenten, onder andere op het gebied van het sociaal domein. Daarbij heb ik gemeenten begeleid in de kanteling Wmo, bij de inrichting van een goede bescherming van de privacy van hun cliënten en het verbeteren van interne processen. Cursisten zijn vaak positief verrast over mijn lessen. Ze worden niet overvoerd met droge, juridische feitjes, maar krijgen praktische handvatten aangereikt voor hun dagelijks werk. Actualiteiten rechterlijke uitspraken. Daarbij krijgen ze het gevoel dat de juridische bagage die ze nodig hebben, overzichtelijk en behapbaar is. Een vast onderdeel van de les is een casus, waarbij de cursisten het geleerde in praktijk brengen.

Deze training richt zich op het juridische kader van de WMO. Wat moet je weten om de WMO uit te kunnen leggen aan je cliënt en om deze juist toe te passen? De samenhang tussen de WMO en andere regelingen binnen het sociaal domein worden besproken, net als de kanteling en de toepassing daarvan. Tot slot wordt de rechtsbescherming voor de burger in de praktijk besproken.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor zowel beginnend WMO consulenten als ambtenaren die nu al werkzaam zijn als WMO consulent.

Wanneer u zich aanmeldt voor deze training, krijgt u toegang tot de online leeromgeving. Op de leeromgeving vindt u lesmateriaal dat gebruikt wordt tijdens de training. Tijdens training wordt theorie gecombineerd met praktijk. Daarbij worden presentaties, interacties en opdrachten gebruikt. Er is daarbij veel ruimte om onderling kennis en ervaringen uit te wisselen. Al onze docenten geven aan praktijk en een interactieve werkhouding het belangrijkst te vinden. U moet als WMO-consulent de ervaringen uit uw werk of stage kunnen delen of inspiratie en kennis opdoen uit de ervaringen van anderen.

Inhoud van de lesdag:

  • Verkenning van begrippen en regelgeving
  • Samenhang tussen de WMO en andere regelingen binnen het sociaal domein
  • De kanteling en toepassing daarvan
  • Rechtsbescherming voor de burger in de praktijk

De prijs voor deze lesdag bedraagt €450,- exclusief btw. Dit is inclusief studiemateriaal, toegang tot de online leeromgeving, koffie/thee en lunch.

Na het volgen van de training bent u in staat een aanvraag te behandelen, heeft u kennis van de opbouw van de Modelverordening en kunt u deze in grote lijn uitleggen. Daarnaast begrijpt u hoe de Awb van toepassing is op de WMO en hoe dit tot uitdrukking komt in het proces. Ook worden de functies van de verschillende organen van de gemeente besproken.

Wanneer u de training heeft gevolgd, ontvangt u een bewijs van deelname van ons externe opleidingsinstituut.