Kosten €499 excl. BTW
Inschrijven
Marijke Koekkoek
Na Marijke haar studie fysiotherapie heeft zij lange tijd in de eerste lijn gewerkt. Vanaf 1994 is zij adviseur voor voorzieningen op het gebied van wonen, verplaatsen en vervoer. Marijke heeft zowel bij gemeenten gewerkt als bij het RIO (Regionaal Indicatieorgaan) het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Sinds 2008 is zij als opleidingsadviseur bij het CIZ actief geweest. Hier ontwikkelden zij opleidingen voor zowel eigen personeel als medewerkers van gemeenten en zorginstellingen over de indicatiestelling. Vanaf 2014 is Marijke weer in de praktijk actief als senior consulent Wmo en coach/opleider. Haar dagelijkse werk in de praktijk houdt haar scherp en geeft haar input voor het ontwikkelen van opleidingen. Lees meer

Veel mensen met een beperking zijn afhankelijk van een rolstoel en/of vervoersvoorziening. Heeft u te maken met wensen en behoeften van de cliënt maar ook met de technische mogelijkheden en kosten? In deze training wordt er gekeken naar de medische, ergonomische en technische aspecten om zo een passende oplossing voor de cliënt te vinden. Tijdens de training ‘Zitanalyse en Rolstoelen’ leert u het zitten te observeren en welke eisen er gesteld worden vanuit de gebruiker aan de rolstoel. Ook de verschillen tussen de WMO/WLZ/ZVW/UWV wet- en regelgeving met betrekking tot rolstoelen worden tijdens deze dag behandeld.
Resultaat

De training geeft u naast uw eigen basiskennis, een verdieping op het gebied van rolstoelen en het gebruik ervan. U leert het zitten te observeren en u kunt zelfstandig een programma van eisen opstellen ten behoeve van een rolstoel.

Leerdoelen

Na deze training:

  • Weet u waar u op moet letten bij een goede zithouding;
  • Weet u hoe u lichaamsmaten moet opmeten ten behoeve van het selecteren van een juiste rolstoel;
  • Weet u het verschil tussen een actieve en een passieve rolstoel;
  • Weet u het verschil tussen een trippelstoel en een trippelrolstoel;
  • Weet u welke simpele aanpassingen er op de rolstoel mogelijk zijn;
  • Weet u wanneer de Wlz verantwoordelijk is voor de rolstoel en wanneer de;
  • Wat het UWV met rolstoelen doet en wanneer er een samenwerking met ZVW plaatsvindt.

.

Voor wie
Deze training is bedoeld voor zowel beginnende als ervaren Wmo- consulenten en generalisten in Sociale teams die iets meer willen weten over de mogelijkheden van rolstoelen.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau
Deze training wordt op hbo niveau gegeven.

Incompany
Wilt u deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Het programma bestaat uit een eendaagse training waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen;

 • Wanneer een Wmo-rolstoel en wanneer (nog) niet
 • Wlz versus Wmo
 • Antropometrie; het meten van lichaamsmaten
 • Observeren van het zitten
 • Behandelen van mogelijkheden incidentele rolstoel, semi-permanente rolstoel
 • Rolstoelaanpassingen
 • Soorten Rolstoelen; trippelstoel versus trippelrolstoel, actief versus passieve rolstoel

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze training is 1 dag, van 09.00 tot 16.00 uur.

Investering
Uw investering voor de ééndaagse training bedraagt € 499,-. Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn alle studiematerialen inbegrepen. Een aantal tips voor financiering:

 • Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn per 1 januari 2022 niet langer fiscaal aftrekbaar. De overheid ondersteunt leren en ontwikkelen met een aantal nieuwe subsidiemogelijkhedenKlik hier voor meer informatie.
 • Bent u werkzaam bij een gemeente en financiert uw werkgever uw opleiding? De gemeente kan de btw verrekenen met haar btw-compensatiefondsKlik hier voor meer informatie.
 • Per 1 maart 2022 gaat Kenniscentrum WMO officieel verder als Kenniscentrum Sociaal Domein. Per 1 januari 2022 is het al mogelijk om ons scholingsaanbod btw-vrij af te nemen. Klik hier voor meer informatie.

Certificering
Wanneer u deze training heeft gevolgd, ontvangt u een bewijs van deelname van Kenniscentrum WMO.

Vanaf september 2021 starten we weer met klassikale lessen. We hanteren hierbij altijd de richtlijnen van het RIVM.   

Digitale lessen 
We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heeft u live contact met de docent en kunt u live uw vragen stellen.  

Heeft u vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085-401 83 62. 

Inschrijven