Kosten €499 excl. BTW
Inschrijven

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen en dat gaat lang niet altijd goed. Veel woningen zijn hier eigenlijk niet geschikt voor, ouderen vereenzamen en krijgen niet tijdig zorg wanneer hun gezondheid achter uit gaat. Het aantal opnames van ouderen op de eerste hulp neemt toe en de wachtlijsten voor verpleeghuizen worden langer.  De meeste ouderen zijn prima in staat om eigen regie te voeren over hun leven en daarmee die zelfstandigheid te behouden. Een deel van de ouderen lukt dat niet. We spreken dan over kwetsbare ouderen. Kwetsbaarheid kan zich op allerlei manieren uiten. De ene oudere heeft bijvoorbeeld moeite met boodschappen doen, terwijl de andere oudere last heeft van vergeetachtigheid. Er zijn de afgelopen jaren verschillende initiatieven in gang gezet om ouderen die risico lopen om kwetsbaar te worden proactief op te sporen. De gedachte is dat vroegtijdige inzet problemen kan oplossen, uitstellen of zelfs voorkomen. Denk daarbij aan zorgverleners, maar ook woningcoöperaties kunnen hier een belangrijke signalerende rol in spelen. Maar wat betekent dit voor woonconsulenten, verhuurmedewerkers, medewerker sociaal beheer of wijkconsulenten?

Tijdens deze 1 of 2 daagse training leer je om kwetsbare ouderen op te sporen en leer je beter samen te werken met partners in de wijk over het signalen van kwetsbaarheid bij ouderen. Je krijgt handvaten om invulling te geven aan vroegopsporing of vroegsignalering.

Leerdoelen
Na deze training:

 • Weet u wat een kwetsbare oudere is;
 • Weet u wat een veilige woonomgeving is;
 • Waar de verantwoordelijkheden liggen;
 • Hoe u een melding doet indien er een kwetsbare oudere wordt gesignaleerd;
 • Kent u de begrippen in de wet- en regelgeving.

 

Voor wie
Deze training is bedoeld Wmo consulenten, verhuurmedewerkers, medewerkers sociaal beheer, wijkconsulenten of andere professionals binnen het Sociaal Domein die in aanraking (kunnen) komen met kwetsbare ouderen.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau
Deze training wordt op hbo niveau gegeven.

Incompany
Wilt u deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Het programma bestaat uit een eendaagse training waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:

 • Wat is een kwetsbare oudere?;
 • Wat is een veilige woonomgeving?;
 • Waar liggen de verantwoordelijkheden?;
 • Hoe doe je een melding indien er een kwetsbare oudere wordt gesignaleerd?;
 • Het verkennen van de begrippen in de wet- en regelgeving.

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering
Uw investering voor de ééndaagse training bedraagt € 499,-.  Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn alle studiematerialen inbegrepen. Een aantal tips voor financiering:

 • Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn per 1 januari 2022 niet langer fiscaal aftrekbaar. De overheid ondersteunt leren en ontwikkelen met een aantal nieuwe subsidiemogelijkhedenKlik hier voor meer informatie.
 • Bent u werkzaam bij een gemeente en financiert uw werkgever uw opleiding? De gemeente kan de btw verrekenen met haar btw-compensatiefondsKlik hier voor meer informatie.
 • Per 1 maart 2022 gaat Kenniscentrum WMO officieel verder als Kenniscentrum Sociaal Domein. Per 1 januari 2022 is het al mogelijk om ons scholingsaanbod btw-vrij af te nemen. Klik hier voor meer informatie.

Certificering
Wanneer u deze training heeft gevolgd, ontvangt u een Bewijs van deelname van Kenniscentrum WMO.

Uitbreiding met E-learning
De training kan worden uitgebreid met de e-learning ‘verkenning van de somatische aandoeningen en beperkingen‘ en/of de e-learning ‘verkenning van psychiatrische aandoeningen en beperkingen

 • 1 E-learning: € 55,00
 • 2 E-learnings: € 99,00

 

Vanaf september 2021 starten we weer met klassikale lessen. We hanteren hierbij altijd de richtlijnen van het RIVM.   

Digitale lessen 
We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heeft u live contact met de docent en kunt u live uw vragen stellen.  

Heeft u vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085-401 83 62. 

Inschrijven