23 sep 2024 09:00
Utrecht
28 nov 2024 09:00
Meppel
Kosten €1995 excl. BTW
Inschrijven
Tessa Jonker, BSC
Tessa Jonker is toegepast psycholoog. Het begrijpen en veranderen van gedrag is een dagelijkse bezigheid. Dit past Tessa voornamelijk toe in de zorgsector door zorgprofessionals bewust te maken van hun handelen en ze nieuwe keuzemogelijkheden aan te bieden. Daarnaast houdt zij zich bezig met innovatie in de zorg binnen haar eigen vakgebied: psychische gezondheid en gedrag. De veranderende (zorg) wereld vraagt om een flexibele houding en nieuwe paden en dit wil Tessa doen door zo dicht mogelijk bij de praktijk te blijven. Lees meer

Senior Wmo Consulent 2.0 is een verdiepende 5-daagse opleiding binnen het vakgebied Wmo. De Wmo zet nadrukkelijk in op maatschappelijke participatie. Uw rol als senior Wmo consulent is hierbij cruciaal.

Door de decentralisatie van persoonlijke verzorging en begeleiding krijgt u als Wmo consulent te maken met een nieuwe doelgroep. Deze doelgroep heeft andere talenten, andere mogelijkheden en andere uitdagingen. De nieuwe doelgroep heeft namelijk te maken met beperkingen voor een lange duur en die zich uitstrekken over meerdere levensdomeinen. Dit vraagt om andere kennis en competenties van u als professional. Het wordt daarbij steeds belangrijker om in gesprek met de cliënt tot oplossingen te komen, die garant staan voor duurzame participatie. Hierbij dient u goed gemotiveerd de grenzen van de Wmo aan te kunnen geven en concrete alternatieven aan te reiken indien u een aanvraag niet honoreert.

In deze praktijkgerichte opleiding ontwikkelt u de kennis en vaardigheden om uw rol als Senior Wmo Consulent succesvol te vervullen.

De opleiding Senior Wmo Consulent 2.0 reikt u de kennis en vaardigheden aan die nodig zijn om complexe participatieproblemen op te lossen. Er komen complexe en gecombineerde ziektebeelden aan bod, met inhoudelijke behandeling van de indicatiestelling. De opleiding biedt aanvullende inhoudelijke medische kennis en richt zich daarnaast op het voorkomen van gestapelde problematiek van de nieuwe doelgroep. Tevens wordt een correcte en effectieve communicatie- en vraagtechniek aangereikt en leert u rapportages en beschikkingen op te stellen. Daarnaast leert u in te spelen op complexe woningvoorzieningen, waarbij u de situatie beoordeelt en een stappenplan op maat maakt voor mensen met complexe aandoeningen. Door middel van discussie, actualiteit en oefencases wordt u uitgedaagd om uit uw ‘comfort zone’ te komen. U kunt uw eigen casuïstiek inbrengen om op die manier direct aan te sluiten bij de praktijk.

Voor wie 
Deze opleiding is bedoeld voor Wmo consulenten die de basiskennis over de doelgroep beheersen en op zoek zijn naar verbreding of verdieping  binnen het vakgebied Wmo. Ook is de opleiding geschikt wanneer u wilt groeien in de functie als Wmo Consulent, of de overstap wilt maken van de “oude” Wmo naar de “nieuwe” Wmo.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau 
Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding dient u over minimaal 2 jaar werkervaring te beschikken binnen de Wmo of bij het CIZ. De opleiding Senior Wmo consulent 2.0 is een opleiding op hbo niveau.

Doel van de opleiding
Na afloop van de opleiding kunt u complexe participatieproblemen oplossen. U leert correcte en effectieve communicatie- en vraagtechnieken. U kunt inspelen op complexe woonvoorzieningen. U beoordeelt de situatie en kunt een stappenplan op maat maken. U komt samen met de cliënt tot oplossingen die zorgen voor een duurzame participatie. U kunt goed gemotiveerd de grenzen van de Wmo aangeven en beschikt over de communicatietechnieken om de regie te houden in weerstandsgesprekken.

Incompany 
Wilt u deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie. 

Module 1:

 • De nieuwe doelgroep – kenmerken en aandachtspunten
 • Verwachtingen en competenties van de professional
 • Inzicht in lichamelijke en zintuiglijke beperkingen
 • Gespreksvoering

Module 2:

 • Inzicht in verstandelijke en geestelijke beperkingen
 • Inzicht in psychische stoornissen
 • Gespreksvoering

Module 3:

 • Aandacht voor mogelijkheden van de doelgroep
 • Integrale aanpak
 • Meervoudige problematiek
 • Gespreksvoering

Module 4:

 • Jurisprudentie en zorgbeginsel
 • Wetgeving, gemeenten en de kanteling
 • De Wmo nader beschouwd
 • Wmo en rechtsbescherming

Module 5:

 • Huishoudelijke hulp en indicatiestelling
 • Indicatiestelling wonen, rollen en vervoer
 • Indicatiestelling woningaanpassingen
 • Gespreksvoering

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze opleiding is 5 dagen. De lesdagen vinden, altijd op dezelfde dag, wekelijks plaats van 9:00 tot 16:00 uur, behalve in schoolvakanties en op feestdagen.

Naast de wekelijkse lesdagen is het raadzaam om zelfstudie-uren in te plannen om de opleiding met een goed gevolg af te sluiten. Voor de opleiding staat een totale studiebelasting van 45 uur (35 uur klassikaal, 10 uur zelfstudie).

Investering
De kosten voor de volledige opleiding bedragen € 1.995,-. Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. De kosten voor studiematerialen  zijn inbegrepen. U krijgt toegang tot een persoonlijke online leeromgeving. Een aantal tips voor financiering:

 • Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn per 1 januari 2022 niet langer fiscaal aftrekbaar. De overheid ondersteunt leren en ontwikkelen met een aantal nieuwe subsidiemogelijkhedenKlik hier voor meer informatie.
 • Bent u werkzaam bij een gemeente en financiert uw werkgever uw opleiding? De gemeente kan de btw verrekenen met haar btw-compensatiefondsKlik hier voor meer informatie.
 • Per 1 maart 2022 gaat Kenniscentrum WMO officieel verder als Kenniscentrum Sociaal Domein. Per 1 januari 2022 is het al mogelijk om ons scholingsaanbod btw-vrij af te nemen. Klik hier voor meer informatie.

Unieke online leeromgeving
Voor de opleiding Senior Wmo Consulent krijgt u toegang tot een unieke online leeromgeving via deze website. In de leeromgeving vindt u lesstof, huiswerkopdrachten, aanvullende informatie en de hand-outs van de lesdagen. U krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de lesstof regelmatig geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. Indien u voor of tijdens de opleiding problemen ondervindt met de leeromgeving kunt u contact met ons opnemen via info@kenniscentrumwmo.nl of 085 – 401 83 62.

Toetsing
De toetsing bestaat uit een generale ‘repetitie’; samen met medecursisten pelt u een casus van begin tot eind af.

 Certificering
Wanneer u de opleiding volledig heeft doorlopen, ontvangt u een Bewijs van deelname van Kenniscentrum WMO.

Inschrijven