Kosten €499 excl. BTW
Inschrijven
Gerri Hansma
Gerri Hansman is trainer/coach en heeft veel werkervaring in alle vormen van huiselijke geweld onder andere bij Veilig Thuis. Ze is ook werkzaam als gastdocent op de politieacademie. Haar drijfkracht is om de aanpak van ouderenmishandeling meer op de kaart te zetten. Deze vorm van huiselijk geweld is nog vaak onderbelicht en gaat schuil achter veel verborgen leed. Zij werkt daarom graag voor Wmo Consulenten Nederland om zo veel mogelijk professionals hierin te versterken. Lees meer

Als WMO-consulent maak je deel uit van de professionele zorg keten  in het sociale domein en kun je een belangrijke rol spelen in het verminderen van ouderenmishandeling. Dat is hard nodig van de cijfers geven aan dat 1 op de 20 ouderen kans loopt om slachtoffer de worden van ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling komt veel vaker voor dan dat we zien.

Je kan als WMO-consulent daarom een groot verschil maken door niet weg te kijken, maar alert te zijn op signalen en risicofactoren die leiden of kunnen leiden tot onveilige thuissituaties van ouderen.

Ouderenmishandeling is een maatschappelijk probleem dat langzaam maar zeker meer aandacht krijgt. Soms is heel duidelijk dat sprake is van ouderenmishandeling, bijvoorbeeld als iemand financieel misbruik maakt van de kwetsbaarheid van die oudere die daar weerloos tegenover staat. Veel vaker bevindt de mishandeling zich in een grijs gebied. En is het belangrijk dat jij weet als WMO-consulent welke vervolgstappen je kan nemen.

Leerdoelen

Na deze training:

  • Heeft u kennis van verschillende aspecten en verschillende vormen van ouderenmishandeling;
  • Herkent u de dynamiek die ten grondslag ligt aan ouderenmishandeling;
  • Kunt u signalen herkennen en weet u als Wmo consulent hoe u kunt handelen bij signalen van ouderenmishandeling;
  • U kunt signalen en vermoedens concreet beschrijven;
  • Kunt u contact leggen en in gesprek gaan met betrokkenen over signalen van ouderenmishandeling;
  • Weet u welke hulp u kunt organiseren. U heeft kennis van de vervolgroutes, en wanneer u op grond van de Meldcode melding doet bij Veilig Thuis;
  • Kennis van de werkwijze van Veilig Thuis, de monitorende rol en de radarfunctie;
  • Hebt u weet van de wettelijke en juridische mogelijkheden.

Voor wie
Deze training is bedoeld Wmo consulenten, zorgmedewerkers of andere professionals binnen het sociaal domein die in aanraking (kunnen) komen met ouderenmishandeling.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau
Deze training wordt op hbo niveau gegeven.

Incompany
Wilt u deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Het programma bestaat uit een eendaagse training waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • Basiskennis over vormen van ouderenmishandeling;
  • Herkennen van de dynamiek van geweld;
  • Bespreekbaar maken van oudermishandeling;
  • Juridische maatregelen die voor handen zijn met betrekking tot ouderen mishandeling;
  • Melding doen bij Veilig Thuis.

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering
Uw investering voor de ééndaagse training bedraagt € 499,-. Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn alle studiematerialen inbegrepen. Een aantal tips voor financiering:

  • Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn per 1 januari 2022 niet langer fiscaal aftrekbaar. De overheid ondersteunt leren en ontwikkelen met een aantal nieuwe subsidiemogelijkhedenKlik hier voor meer informatie.
  • Bent u werkzaam bij een gemeente en financiert uw werkgever uw opleiding? De gemeente kan de btw verrekenen met haar btw-compensatiefondsKlik hier voor meer informatie.
  • Per 1 maart 2022 gaat Kenniscentrum WMO officieel verder als Kenniscentrum Sociaal Domein. Per 1 januari 2022 is het al mogelijk om ons scholingsaanbod btw-vrij af te nemen. Klik hier voor meer informatie.

Certificering
Wanneer u deze training heeft gevolgd, ontvangt u een Bewijs van deelname van Kenniscentrum WMO.

Vanaf september 2021 starten we weer met klassikale lessen. We hanteren hierbij altijd de richtlijnen van het RIVM.   

Digitale lessen 
We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heeft u live contact met de docent en kunt u live uw vragen stellen.  

Heeft u vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085-401 83 62. 

Inschrijven