Kosten €499 excl. BTW
Inschrijven
Marijn Pietersen-Jonker, MSC
Mensen en hun gedrag zijn twee thema’s die Marijn Pietersen altijd hebben geboeid. Marijn is arbeids-, organisatie- en personeels­psycholoog en trainer op het gebied van de Wmo, gespreks­technieken, coaching en gedragsstijlen. Tijdens haar opleiding werkte Marijn in een klantcontactcentrum, waar zij veel heeft geleerd over gespreksvoering, commercie en waar zij een start heeft gemaakt met coachen en trainen. Vervolgens heeft Marijn in verschillende projecten gewerkt in de semi-overheid en gemeente, waar zij zich bezig hield met begeleiding en advies. Inmiddels is Marijn zelfstandig trainer en docent. Lees meer

Burgers en cliënten motiveren is een flinke uitdaging voor de gespreksvoerder. Hoe zorg je ervoor dat ze zelf aan de slag gaan met het opvolgen van je adviezen, het inzetten van de
Eigen Kracht en het Sociale Netwerk? Motiverende gespreksvoering is een veelgebruikte methode om cliënten te stimuleren hulp te zoeken en hun gedrag te veranderen. Het gesprek met de burger is een belangrijk moment waarin een hele hoop zaken besproken worden. Maar hoe zorg je er voor dat je naast het ophalen van de relevante informatie ook een écht gesprek voert? Een gesprek waarin de echt belangrijke zaken aan het licht komen én waarin de burger zich gehoord voelt? Dit kan met behulp van Motiverende Gesprekstechnieken.

Na afloop van deze training kunnen consulenten het keukentafelgesprek naar een hoger niveau te tillen. U leert hoe onderlinge rolverdelingen een gesprek kunnen sturen en hoe u hier actief invloed op kunt uitoefenen. Met behulp van een aantal toegankelijke technieken bent u in staat de burger (nog meer) het gevoel te geven gehoord te worden, waarbij u met verdiepende vragen een breder beeld kunt schetsen. Hierdoor wordt snel inzichtelijk waar de mogelijkheden dan wel belemmeringen van de burger liggen.

Resultaat
Na deze training:

 • Kent u de basistechnieken van motiverende gespreksvoering;
 • Weet u de verschillende gesprekstechnieken effectief in te zetten;
 • Weet u welke invloed u heeft op de resultaten van het gesprek;
 • Bent u in staat uw gesprekken op hoger niveau te voeren.

Deze training is bedoeld voor (ervaren) Wmo en Jeugdconsulenten die een verdiepingsslag willen maken in hun gesprekken met burgers.

Instapvoorwaarden
Vooropleiding niet van toepassing.

Incompany
Wilt u deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Het programma bestaat uit een ééndaagse training waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:

 • Motiverende gesprekstechnieken;
 • ORBS: Open vragen, Reflecteren, Bevestigen, Samenvatten;
 • Verandertaal herkennen en uitlokken;
 • Vraagtechnieken.

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze training is 1 dag, van 09.00 tot 16.00 uur.

Investering
Uw investering voor de ééndaagse training bedraagt € 499,-. Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn alle studiematerialen inbegrepen. Een aantal tips voor financiering:

 • Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn per 1 januari 2022 niet langer fiscaal aftrekbaar. De overheid ondersteunt leren en ontwikkelen met een aantal nieuwe subsidiemogelijkhedenKlik hier voor meer informatie.
 • Bent u werkzaam bij een gemeente en financiert uw werkgever uw opleiding? De gemeente kan de btw verrekenen met haar btw-compensatiefondsKlik hier voor meer informatie.
 • Per 1 maart 2022 gaat Kenniscentrum WMO officieel verder als Kenniscentrum Sociaal Domein. Per 1 januari 2022 is het al mogelijk om ons scholingsaanbod btw-vrij af te nemen. Klik hier voor meer informatie.

Certificering
Wanneer u deze training heeft gevolgd, ontvangt u een bewijs van deelname van Kenniscentrum WMO.

Vanaf september 2021 starten we weer met klassikale lessen. We hanteren hierbij altijd de richtlijnen van het RIVM.   

Digitale lessen 
We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heeft u live contact met de docent en kunt u live uw vragen stellen.  

Heeft u vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085-401 83 62. 

Inschrijven