Kosten €275 excl. BTW
Inschrijven

Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijk ondersteuning is dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. Dit vraagt om een zorgvuldige indicatiestelling voor het toekennen van Wmo-voorzieningen.

Wat moet er in huis veranderen zodat iemand nog zelfstandig of met ondersteuning kan blijven wonen? Het antwoord op deze vraag zal heel verschillend zijn, van geval tot geval.

In sommige gevallen is er relatief weinig nodig om iemand nog zelfstandig te laten wonen, en is het aanbrengen van een paar beugels en een verhoogde toiletpot voldoende. In andere gevallen is een verhuizing naar bijvoorbeeld een gelijkvloerse woning noodzakelijk. Het gaat dus altijd om maatwerk.  En om de begrippen gebruikelijk, voorliggend en voorzienbaar.

Leerdoelen
Na het volgen van de training Indicatiestelling Woningaanpassingen:

  • heeft u basale kennis van de verschillende wetten en weet welke voorzieningen hier wel of niet onder vallen;
  • bent u in staat om in een professioneel gesprek door te vragen op mogelijke belemmeringen die in en om de woning kunnen plaatsvinden;
  • heeft u in grote lijn kennis van mogelijke woningaanpassingen;
  • bent u in staat uitleg te geven over de begrippen gebruikelijk, voorliggend en voorzienbaar.
  • weet u welke hulpmiddelen er zijn op het gebied van de toegankelijkheid van de woning;
  • weet u welke hulpmiddelen er zijn op het gebied van de doorgankelijkheid van de woning;
  • weet u welke hulpmiddelen er zijn op het gebied van de bruikbaarheid van de woning;
  • weet u het verschil tussen roerende en nagelvaste hulpmiddelen;
  • kunt u een programma van eisen maken.

Voor wie
Deze training is bedoeld voor zowel beginnend Wmo consulenten als ambtenaren die al werkzaam zijn als Wmo consulent en hun kennis willen opfrissen.

Opleidingsniveau
De vakmodule betreft een lesdag op hbo niveau.

Incompany
Wilt u deze lesdag met meerdere collega’s volgen? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Let op: Vakmodules zijn lesdagen waarbij u instroomt in een bestaande opleidingsgroep van de opleiding Wmo consulent 2.0.

Op deze dag komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Inzicht in de mogelijkheden van woningaanpassingen binnen de Wmo
  • Het stellen van eenvoudige indicaties voor woningaanpassingen

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze training is een halve lesdag van 09.00 tot 12:30 uur. Daarnaast vraagt de trainingsdag enige voorbereiding door middel van zelfstudie.

Unieke online leeromgeving
Voor deze training krijgt u toegang tot een unieke online leeromgeving via deze website. In de leeromgeving vindt u lesmateriaal dat gebruikt wordt tijdens de training zoals lesstof, video’s, opdrachten en zelftesten. Het lesmateriaal is geheel afgestemd op de training. U krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de lesstof continu geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. Indien u voor of tijdens de opleiding problemen ondervindt met de leeromgeving kunt u contact met ons opnemen via info@kenniscentrumwmo.nl of 085 – 401 83 62.

Investering
Uw investering voor de ééndaagse training bedraagt € 275,-.  Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn alle studiematerialen inbegrepen. Een aantal tips voor financiering:

  • Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn per 1 januari 2022 niet langer fiscaal aftrekbaar. De overheid ondersteunt leren en ontwikkelen met een aantal nieuwe subsidiemogelijkhedenKlik hier voor meer informatie.
  • Bent u werkzaam bij een gemeente en financiert uw werkgever uw opleiding? De gemeente kan de btw verrekenen met haar btw-compensatiefondsKlik hier voor meer informatie.
  • Per 1 maart 2022 gaat Kenniscentrum WMO officieel verder als Kenniscentrum Sociaal Domein. Per 1 januari 2022 is het al mogelijk om ons scholingsaanbod btw-vrij af te nemen. Klik hier voor meer informatie.

Certificering
Wanneer u deze training heeft gevolgd, ontvangt u een bewijs van deelname van Kenniscentrum WMO.

Vanaf september 2021 starten we weer met klassikale lessen. We hanteren hierbij altijd de richtlijnen van het RIVM.   

Digitale lessen 
We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heeft u live contact met de docent en kunt u live uw vragen stellen.  

Heeft u vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085-401 83 62.

Inschrijven