Kosten €499 excl. BTW
Inschrijven

Deze training richt zich op het juridische kader van de Wmo. Wat moet je weten om de Wmo uit te kunnen leggen aan je cliënt en om deze juist toe te passen? De samenhang tussen de Wmo en andere regelingen binnen het sociaal domein worden besproken, net als de kanteling en de toepassing daarvan. Tot slot wordt de rechtsbescherming voor de burger in de praktijk besproken.

Na het volgen van de training bent u in staat een aanvraag te behandelen, heeft u kennis van de opbouw van de Modelverordening en kunt u deze in grote lijn uitleggen. Daarnaast begrijpt u hoe de Awb van toepassing is op de Wmo en hoe dit tot uitdrukking komt in het proces. Ook worden de functies van de verschillende organen van de gemeente besproken.

Leerdoelen

 • U begrijpt de opbouw van de modelverordening en kunt deze in grote lijnen uitleggen;
 • U begrijpt hoe de Awb van toepassing is op de Wmo en hoe dit tot uitdrukking komt in het proces;
 • U kent de rechtsbescherming die aan de Wmo is verbonden;
 • U kent de functie van de organen van de gemeente: Gemeenteraad, college van B&W, ambtenarenapparaat;
 • U kunt met de checklist als leidraad een aanvraag behandelen.

Voor wie
Deze training is bedoeld voor zowel beginnend Wmo consulenten als ambtenaren die al werkzaam zijn als Wmo consulent en hun kennis willen opfrissen.

Opleidingsniveau
De vakmodule betreft een lesdag op hbo niveau.

Incompany
Wilt u deze lesdag met meerdere collega’s volgen? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Let op: Vakmodules zijn lesdagen waarbij u instroomt in een bestaande opleidingsgroep van de opleiding Wmo consulent 2.0.

Op deze dag komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Verkenning van begrippen en regelgeving
 • Samenhang tussen de Wmo en andere regelingen binnen het sociaal domein
 • De kanteling en toepassing daarvan
 • Rechtsbescherming voor de burger in de praktijk

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze training is 1 dag, van 09.00 tot 16.00 uur.

Investering
Uw investering voor de ééndaagse training bedraagt € 499,-. Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn alle studiematerialen inbegrepen. Een aantal tips voor financiering:

 • Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn per 1 januari 2022 niet langer fiscaal aftrekbaar. De overheid ondersteunt leren en ontwikkelen met een aantal nieuwe subsidiemogelijkhedenKlik hier voor meer informatie.
 • Bent u werkzaam bij een gemeente en financiert uw werkgever uw opleiding? De gemeente kan de btw verrekenen met haar btw-compensatiefondsKlik hier voor meer informatie.
 • Per 1 maart 2022 gaat Kenniscentrum WMO officieel verder als Kenniscentrum Sociaal Domein. Per 1 januari 2022 is het al mogelijk om ons scholingsaanbod btw-vrij af te nemen. Klik hier voor meer informatie.

Unieke online leeromgeving
Voor deze training krijgt u toegang tot een unieke online leeromgeving via deze website. In de leeromgeving vindt u lesmateriaal dat gebruikt wordt tijdens de training zoals lesstof, video’s, opdrachten en zelftesten. Het lesmateriaal is geheel afgestemd op de training. U krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de lesstof continu geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. Indien u voor of tijdens de opleiding problemen ondervindt met de leeromgeving kunt u contact met ons opnemen via info @kenniscentrumwmo.nl of 085 – 401 83 62.

Certificering
Wanneer u deze training heeft gevolgd, ontvangt u een bewijs van deelname van Kenniscentrum WMO.

Inschrijven