Kosten €499 excl. BTW
Inschrijven
Janine van Loenen
Deze training ‘Herkennen van en omgaan met autisme’ wordt gegeven door Janine van Loenen. Sinds 9 jaar is Janine werkzaam bij MEE, waarvan zij de eerste 5 jaar werkzaam is geweest als coördinator Vrijetijd & Sport.  Naast het ondersteunen van verenigingen en organisaties in het toegankelijk maken van hun aanbod coördineerde Janine het deskundigheidsbevorderingsaanbod van MEE en gaf cursussen voor vrijwilligers/coördinatoren. De laatste 4 jaar is Janine werkzaam als trainer en adviseur inclusie. Als trainer ontwikkelt en verzorgt Janine trainingen aan professionals binnen justitie, gemeenten, scholen en welzijnsorganisaties. Als adviseur inclusie adviseert Janine klanten op gebied van inclusie. Het gaat hierbij om acquireren, voorbereiden, uitvoeren en begeleiden van inclusie-opdrachten. Lees meer

Wij hebben niet te maken met mensen met autisme.” Als dienstverlenende organisatie en werkgever ziet u dagelijks veel mensen. Onder hen bevinden zich zonder twijfel ook mensen met een beperking, zoals een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Zij zijn verbaal vaak goed onderlegd, waardoor de beperking niet direct opvalt. Dit kan belemmerend zijn in uw werk. Bijvoorbeeld als het gaat om:

– het maken, begrijpen en nakomen van afspraken;
– voor u vanzelfsprekende communicatie en omgang die niet het gewenste effect hebben;
– conflictsituaties als gevolg van onduidelijkheid en onbegrip;
– uitval, verzuim en herhaaldelijk terugkerende situaties die hoge kosten met zich meebrengen.

Een goed inzicht in de denkwijze van iemand met autisme leidt tot efficiëntere en effectievere communicatie, zodat u conflictsituaties, uitval, verzuim en herhaaldelijk terugkerende situaties kunt voorkomen.

Leerdoelen
Na deze training:

 • Heeft u inzicht in de denkwijze van en begrip voor iemand met autisme;
 • Heeft u meer kennis over autisme door een unieke combinatie van kennisoverdracht en belevingsaspecten;
 • Heeft u concrete handvatten voor de omgang met mensen met autisme in de voor u relevante context;
 • Ervaart u een omslag in denken van beperkingen naar mogelijkheden om uw communicatiestijl richting mensen met autisme efficiënter en effectiever toe te passen.

Voor wie
Deze training is bedoeld voor alle professionals die werkzaam zijn met kinderen en jeugdigen met autisme.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau
Deze training wordt op hbo niveau gegeven.

Incompany
Wilt u deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Het programma bestaat uit een eendaagse training waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:

 • Theoretische inleiding.
 • Opdrachten uit het AutismeBelevingsCircuit, waarin u zelf ervaart wat iemand met autisme kan doormaken (beproefde methode). Elke opdracht is aanleiding voor praktische tips.
 • Ervaringsdeskundige aan het woord, waarin u wordt meegenomen in de belevingswereld van iemand met autisme in het dagelijkse leven en wat voor hem of haar van belang is in het contact met professionals.
 • Uitwisselen van ervaringen in de voor u relevante context

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze training is 1 dag, van 09.00 tot 16.00 uur.

Investering
Uw investering voor de ééndaagse training bedraagt € 499,-. Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn alle studiematerialen inbegrepen. Een aantal tips voor financiering:

 • Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn per 1 januari 2022 niet langer fiscaal aftrekbaar. De overheid ondersteunt leren en ontwikkelen met een aantal nieuwe subsidiemogelijkhedenKlik hier voor meer informatie.
 • Bent u werkzaam bij een gemeente en financiert uw werkgever uw opleiding? De gemeente kan de btw verrekenen met haar btw-compensatiefondsKlik hier voor meer informatie.
 • Per 1 maart 2022 gaat Kenniscentrum WMO officieel verder als Kenniscentrum Sociaal Domein. Per 1 januari 2022 is het al mogelijk om ons scholingsaanbod btw-vrij af te nemen. Klik hier voor meer informatie.

Certificering
Wanneer u deze training heeft gevolgd, ontvangt u een bewijs van deelname van Kenniscentrum WMO.

Vanaf september 2021 starten we weer met klassikale lessen. We hanteren hierbij altijd de richtlijnen van het RIVM.   

Digitale lessen 
We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heeft u live contact met de docent en kunt u live uw vragen stellen.  

Heeft u vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085-401 83 62. 

Inschrijven