Kosten €499 excl. BTW
Inschrijven
Anja Dijkhuis
Deze training wordt gegeven door onze docent Anja Dijkhuis, een professional uit het werkveld. Anja begeleidt vrijwilligers als coördinator Begeleide Omgangsregeling (BOR). Hier ziet ze hoe belangrijk het is voor kinderen om contact te hebben met beide ouders. Meer dan 15 jaar is Anja actief in het opleiden van professionals in het signaalgevoelig worden en handelingsbekwaam maken bij verwaarlozing of mishandeling van kinderen bijvoorbeeld door een vechtscheiding. Lees meer

Per jaar maken in Nederland zo´n zeventigduizend kinderen de scheiding van hun ouders mee. Regelmatig verliezen ouders daarbij het belang van hun kinderen uit het oog en staan ze continue in de vechtstand. Hiermee neemt ook het aantal casussen met scheidingsproblematiek, waar het sociale team en de jeugdhulpverleners mee te maken krijgen, toe. Tijdig signaleren van problemen bij scheiding is erg belangrijk zodat gezinnen die vorm van ondersteuning, begeleiding of hulp krijgen die zij nodig hebben.

Professionals binnen het sociaal domein worden steeds vaker betrokken bij gezinnen waar sprake is van complexe scheidingen. De families en hun netwerk vragen veel van u als professional. Vaak omdat er sprake is van een vechtscheiding, met heftige en langdurige conflicten tussen de ouders. Tijdens de ééndaagse training Complexe scheidingen leert u als professional hoe u uit het conflict kunt blijven, de strijd niet te versterken en om anders en breder te kijken dan betrokkenen doen.

Voor iedereen die beroepsmatig in aanraking komt met ouders en kinderen die in een complexe scheiding zijn beland en die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden in het omgaan met kinderen en ouders die te maken hebben met scheidingsproblematiek.

Leerdoelen
Na de training:

 • Heeft u kennis van theorie over de dynamiek van een conflictscheiding;
 • Weet u wat de gevolgen zijn van een (conflict)scheiding voor het kind: het verloop van de ontwikkeling en het verwerkingsproces bij kinderen;
 • Weet u de positie van het kind in het scheidingsproces;
 • Heeft u kennis van motiverende gespreksvoering vanuit een oplossingsgerichte basishouding met ouders en kinderen;
 • Kunt u psycho-educatie geven over het scheidingsproces en de effecten op het kind;
 • Kent u de verschillende hulpverleningsvormen voor ouders en kinderen.

Voor wie
Deze training is bedoeld voor Jeugdprofessionals of professionals binnen het sociaal domein die hun specifieke kennis en vaardigheden willen uitbreiden in het beroepsmatig omgaan met kinderen en ouders die te maken hebben met scheidingsproblematiek.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau
Deze training wordt op hbo niveau gegeven.

Incompany
Wilt u deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens deze training komt aan bod:

 • Theorie over de dynamiek van een conflictscheiding; conflictstijlen, rolverandering van ouders, (de-) escalatie;
 • Gevolgen van een (conflict)scheiding voor het kind; het verloop van de ontwikkeling en het verwerkingsproces bij kinderen;
 • Positie van het kind in het scheidingsproces; het centraal stellen van de jeugdige;
 • Gespreksvoering met ouders en kinderen; motiverende gespreksvoering vanuit een oplossingsgerichte basishouding;
 • Geven van psycho-educatie; scheidingsproces, effecten op het kind;
 • Bewustwording en omgaan met de professionele attitudevorming; meervoudige partijdigheid, positioneren en engageren;
 • Hulpverleningsvormen voor ouders en kinderen.

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering
Uw investering voor de ééndaagse training bedraagt € 499,-. Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn alle studiematerialen inbegrepen. Een aantal tips voor financiering:

 • Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn per 1 januari 2022 niet langer fiscaal aftrekbaar. De overheid ondersteunt leren en ontwikkelen met een aantal nieuwe subsidiemogelijkhedenKlik hier voor meer informatie.
 • Bent u werkzaam bij een gemeente en financiert uw werkgever uw opleiding? De gemeente kan de btw verrekenen met haar btw-compensatiefondsKlik hier voor meer informatie.
 • Per 1 maart 2022 gaat Kenniscentrum WMO officieel verder als Kenniscentrum Sociaal Domein. Per 1 januari 2022 is het al mogelijk om ons scholingsaanbod btw-vrij af te nemen. Klik hier voor meer informatie.

Certificering
Wanneer u deze training heeft gevolgd, ontvangt u een Bewijs van deelname van Kenniscentrum WMO.

Accreditering
De training Complexe Scheidingen is door het SKJ geaccrediteerd met 6.00 punten in de categorie formeel leren.

Vanaf september 2021 starten we weer met klassikale lessen. We hanteren hierbij altijd de richtlijnen van het RIVM.   

Digitale lessen 
We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heeft u live contact met de docent en kunt u live uw vragen stellen.  

Heeft u vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085-401 83 62. 

Inschrijven