3 jun 2025 09:00
Regio Utrecht
Kosten €1995 excl. BTW
Inschrijven
Wisselende docenten

Deze opleiding wordt gegeven door professionals uit het werkveld. Dit kunt u merken aan de passie waarmee ze inspirerende verhalen uit de praktijk delen. Juist doordat alle docenten uit de praktijk komen, hebben zij de kracht om uw werksituatie te herkennen en oplossingsgericht mee te denken.

Wij geloven dat het de kwaliteit van onderwijs ten goede komt wanneer onze docent de kennis weet te verbinden met de praktijksituatie. Hiermee bent u verzekerd van cases die ook werkelijk op dit moment spelen in de praktijk.

Tijdens de opleiding Backoffice medewerker Wmo/Jeugd leert u om de geïndiceerde zorg van klantmanagers te verwerken omtrent Wmo en Jeugdzorg. U ontwikkelt kennis van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet en bent in staat de werkzaamheden op te pakken vanaf de beschikking tot aan de beëindiging beschikking.

De regels voor hulp uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn in 2015 veranderd. Gemeenten zijn met ingang van 2015 verantwoordelijk geworden voor de activiteiten op het gebied van ondersteuning, begeleiding, beschermd wonen en huiselijk geweld. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarnaast is er sprake van een verbreding van het werkveld. In veel gemeenten is de Backoffice medewerker behalve voor de Wmo ook verantwoordelijk voor de verwerking van het proces binnen het domein Jeugd.

Wat doet een Backoffice medewerker? Als Backoffice medewerker bent u verantwoordelijk voor het uitvoeren van allerhande administratieve taken. U biedt ondersteuning aan teams die werkzaam zijn binnen de Wmo en de Jeugdwet. Een goede samenwerking is daarbij essentieel. Tijdens de opleiding leert u effectief samenwerken met de frontoffice medewerker en de Wmo consulent. Tevens krijgt u inzicht in de praktijk van het indiceren van huishoudelijke ondersteuning,  woningaanpassingen (WAP) en Wonen, rolstoel en vervoer (WRV). U maakt kennis met de begrippen, de doelgroep en het assortiment.

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die zich wil laten omscholen tot Backoffice medewerker binnen het Sociale Domein. Daarnaast is de opleiding geschikt voor medewerkers Wmo/ Jeugd en ambtenaren die nu al werkzaam zijn als (beginnend) Backoffice medewerker.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau
Voorwaarde voor deelname is een mbo opleiding en/of minimaal 1 jaar werkervaring op dit niveau. De opleiding Backoffice medewerker Wmo/Jeugd is een opleiding op mbo niveau.

Doel van de opleiding
Door het volgen van deze opleiding legt u een goede basis om als Backoffice medewerker in het Sociaal Domein aan het werk te gaan. Tijdens de opleiding leert u meer over de wet- en regelgeving omtrent de Wmo en de Jeugdwet. Na deze opleiding kunt u het onderscheid tussen beide domeinen en haar doelgroepen maken. U kunt samenwerken met de frontoffice en de consulent en beschikt over basiskennis op gebied van de leefgebieden van cliënten . U kent de basis van Suite4Zorg en kunt binnen dit systeem navigeren, muteren en raadplegen. U kunt werken met iWmo en weet hoe het proces van aanvraag tot afhandeling eruit ziet.

Incompany
Wilt u deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Module 1: Informatie over de Wmo in het algemeen

  • Verkenning van begrippen en regelgeving
  • Wat is hulp in de huishouding in het kader van de WMO?
  • Indicatiestelling begeleiding
  • Het leren kennen van de doelgroep en doelen van begeleiding

Module 2: Jeugd / samenwerking

  • Introductie op het Jeugd domein
  • Een verkenning van de regelgeving en de hierbij behorende procedures
  • Wie behoren er tot deze doelgroep?
  • Samenwerking met frontoffice en consulent.

Module 3: Suite4Zorg voor Wmo en Suite4Jeugd

  • Leren werken met Suites
  • Algemene functies van Suites
  • Structuur en modulaire opbouw van Suites
  • Het aanmaken, muteren en raadplegen van:
    – de cliëntgegevens
    – een werkproces
    – de Wmo/Jeugd dossiers
    – documenten

Module 4: WAP/WRV

  • Indicatiestelling Woningaanpassingen (WAP)
  • Inzicht in de mogelijkheden van woningaanpassingen binnen de Wmo
  • Het stellen van eenvoudige indicaties voor woningaanpassingen
  • Indicatiestelling Wonen, rolstoel & vervoer (WRV)
  • Kennismaking met begrippen en assortiment
  • Het verkrijgen van inzicht in de praktijk van het indiceren van deze middelen

Module 5: Werkproces, iWmo en toetsing

  • Werken met iWmo
  • Proces van aanvraag tot volledige afhandeling
  • Basiskennis van iStandaarden en de iWmo-standaard
  • Informatiemodel Wmo (iWmo 2.0 / iWmo 2.1)
  • Casuïstiek
  • Toetsing

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze opleiding is 5 lesdagen. De lesdagen vinden, altijd op dezelfde dag, plaats van 9.00 tot 16.00 uur behalve in schoolvakanties en op feestdagen.

Naast de wekelijkse lesdagen is het raadzaam om zelfstudie-uren in te plannen om de opleiding met een goed gevolg af te sluiten. Voor de opleiding staat een totale studiebelasting van ongeveer 55 uur (35 uur klassikaal, 20 uur thuisstudie).

Investering
De kosten voor de volledige opleiding bedragen € 1.995,-. De kosten voor studiematerialen en het examen zijn inbegrepen. U krijgt toegang tot een persoonlijke online leeromgeving en u ontvangt het ‘Handboek Wmo‘. Een aantal tips voor financiering:

  • Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn per 1 januari 2022 niet langer fiscaal aftrekbaar. De overheid ondersteunt leren en ontwikkelen met een aantal nieuwe subsidiemogelijkhedenKlik hier voor meer informatie.
  • Bent u werkzaam bij een gemeente en financiert uw werkgever uw opleiding? De gemeente kan de btw verrekenen met haar btw-compensatiefondsKlik hier voor meer informatie.
  • Per 1 maart 2022 gaat Kenniscentrum WMO officieel verder als Kenniscentrum Sociaal Domein. Per 1 januari 2022 is het al mogelijk om ons scholingsaanbod btw-vrij af te nemen. Klik hier voor meer informatie.

Unieke online leeromgeving
Voor de opleiding Backoffice medewerker Wmo/Jeugd krijgt u toegang tot een unieke online leeromgeving via deze website. In de leeromgeving vindt u lesstof, huiswerkopdrachten, aanvullende informatie en de hand-outs van de lesdagen. U krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de lesstof regelmatig geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. Indien u voor of tijdens de opleiding problemen ondervindt met de leeromgeving kunt u contact met ons opnemen via info@kenniscentrumwmo.nl of 085 – 401 83 62.

Toetsing
De toetsing bestaat uit een theoretisch en praktijkgericht deel.

Certificering
Wanneer u de opleiding volledig heeft doorlopen en de toetsing met goed gevolg aflegt, ontvangt u een certificaat van Kenniscentrum WMO.

Inschrijven