10 jun 2021 09:00
Meppel
14 jun 2021 09:00
Rosmalen
Kosten €450 excl. BTW
Inschrijven
Hanneke Scheper

Hanneke scheper is werkzaam als generalist binnen een sociaal wijkteam in Amersfoort, waar zij zich door haar specialisme voornamelijk richt op vragen met betrekking tot jeugd.

Tevens is zij trainer en coach voor personen met een (vermoeden van) Autisme Spectrum Stoornis en zijn/haar omgeving. Hanneke heeft jarenlange ervaring in het begeleiden en coachen van kinderen, jongeren en volwassenen met ASS en hun directe omgeving, zoals het gezin, familie, partner(s) of onderwijs bij uiteenlopende hulpvragen. Daarnaast heeft zij zelf diverse opleidingen en cursussen gevolgd, waardoor zij theorie en praktijk goed met elkaar weet te verbinden. Zij werkt het liefst samen met een ervaringsdeskundige.

Hanneke weet Jeugdprofessionals en Wmo consulenten te inspireren en uit te dagen, zodat zij de tips en vaardigheden direct in de praktijk weten toe te passen.

Beperkingen in de sociale communicatie en sociale interactie is een van de criteria van een Autisme Spectrum Stoornis, zoals beschreven in de DSM-5. Problemen in de communicatie tussen mensen met en zonder autisme is dan ook een onderwerp wat veel wordt genoemd en beschreven. Er zijn natuurlijk grote verschillen, maar het gaat niet altijd vanzelf. Maar hoe komt dat? Wat ligt daaraan ten grondslag? Wat betekent dat voor de persoon met autisme? Wat vraagt dat van jou als professional? Vraagt dit aanpassingen of slechts  en vooral een open en gelijkwaardige houding?

Met deze én andere vragen gaan we aan de slag in deze interactieve training. U ontvangt niet alleen gedetailleerde informatie over de verschillende kenmerken en uitingsvormen, maar ook praktische adviezen. Daarnaast bespreken en oefenen we met casussen uit de praktijk, zodat u de volgende dag direct aan de slag kunt.

Leerdoelen
Na deze training:

 • Heeft u inzicht in de kenmerken en theorieën van Autisme Spectrum Stoornis;
 • Kent u de verschillende aspecten van communicatie;
 • Weet en begrijpt u beter de invloed van Autisme op de communicatie;
 • Heeft u geoefend met vaardigheden om op een respectvolle en gelijkwaardige manier contact te maken en te communiceren;
 • Heeft u praktische handvatten ontvangen om in de begeleiding toe te passen.

Deze training is bedoeld voor alle professionals die werkzaam zijn met kinderen en jeugdigen met autisme.

Alle onze opleidingen en ééndaagse trainingen worden ook op incompany (inhouse) basis bij u op locatie verzorgd. Bij deze cursusvorm wordt de cursus voor uw organisatie gegeven op nagenoeg elke gewenste locatie, op de wijze die voor u en uw collega’s het beste uitkomt.

Het programma bestaat uit een eendaagse training waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen;

 • Basiskennis Autisme Spectrum Stoornis
 • DSM 5; specifiek de beperking in de communicatie
 • De alledaagse praktijk
 • Wat zijn de do’s and dont’s met betrekking tot de communicatie
 • Hoe biedt je samenhang en verheldering
 • Wat vraagt dit van de omgeving
 • Wat vraagt dit van jou en wat betekent dit voor jou als professional
 • Oefenen aan de hand van casussen
 • Uitwisselen van praktische tips en adviezen

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze training is 1 dag.

Investering
Uw investering voor de ééndaagse training bedraagt € 450,- excl.  BTW.  Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn alle studiematerialen inbegrepen. Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn fiscaal aftrekbaar. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Certificering
Wanneer u deze training heeft gevolgd, ontvangt u een bewijs van deelname van Kenniscentrum WMO.

Inschrijven